Hvilket insekt?

Der er beskrevet omkring 20.000 insektarter i Danmark, og det kan være uoverskueligt at finde ud af, hvor man skal starte med en identifikation. Der findes mange “opslagsbøger” på nettet, men de er i praksis først anvendelige, når man ved, i hvilken insektgruppe/familie, man skal lede. Opslagene på denne side skulle gerne hjælpe med det. I opslagene har jeg udvalgt arter, der enten jævnligt iagttages, eller som illustrerer spektret af arter indenfor gruppen.

Hvis man f.eks. har set/fotograferet en flue, kan man se, om man kan finde et match i Artsgalleriet her på siden. Hvis man via opslaget “Hvilken flue?” kan finde frem til, at det f.eks. er en BÅNDFLUE, kan man i Artsgalleriet indsnævre mulighederne ved at vælge det relevante tag (i “Vælg varegruppe”-menuen). Evt. kan man prøve det samme i Artskataloget på livlighave.dk – der også består af (ca. dobbelt så mange) arter fra vores lokalområde. Man kan ligeledes søge i de links, der anføres på opslagene, eller prøve at søge i Naturbasen.dk.

Og så en lille advarsel: vær forsigtig med at konkludere, at du har fundet ud af arten, fordi du finder et tilsyneladende match. Der kan være forvekslingsmuligheder, der kun kan skelnes på meget små forskelle – eller slet ikke kan skelnes ud fra foto. Hvis du har en antagelse om arten, så prøv evt. at slå den op på Naturbasen.dk, hvor der ofte vil være en artsbeskrivelse med angivelse af evt. forvekslingsmuligheder. Og vær opmærksom på, at nogle arter udviser stor “kønsdismorfi” (dvs. forskel mellem kønnene) eller stor variation indenfor arten.

Undervejs i identifikationsarbejdet støder man ofte på, at det kræver skarpe billeder af bestemte detaljer – f.eks. antenner, vingemønster, ansigt, ben, læggebrod eller andet – så det er en god tommelfingerregel at forsøge at tage fotos fra forskellige vinkler.

Der findes en række apps til genkendelse af insekter. Også her gælder det, at man skal være påpasselig med at godtage de forslag, der gives.

Treplettet nældetæge

Lukket for kommentarer.