Hvilken dagsommerfugl?

Dagsommerfugle er ofte lette at genkende. De er store, farverige og der er ikke så mange at vælge imellem. I Danmark er der observeret små 100 arter, men en del er sjældne tilflyvere – og et alt for stort (og stigende) antal er uddøde. På de allerbedste lokaliteter, der typisk er kystnære, varierede og prægede af enge, kan der observeres over 40 arter. I Permatopia har vi hidtil observeret 31 arter (pr. 1.8.22), og det er ganske imponerende!

TAKVINGER

Store sommerfugle med farverige oversider og mørke undersider. Vingerne er mere eller mindre takkede. De ses ofte på sommerfuglebuske, tidsler og havens blomster.

Dagpåfugleøje
Nældens takvinge
Admiral
Det hvide C
Tidselsommerfugl
Nældesommerfugl
(kommer i en rødlig forårsversion og en mørk version i højsommeren.)
Hvid admiral (sjælden)
Sørgekåbe (lejlighedsvis tilflyver)

Andre takvinger, som vi måske kan få at se her:
IRIS (Naturbasen) minder i farvetegningen om Hvid admiral, men er tydeligt større, og hannen har en stærk metalblå glans.
ØSTLIG TAKVINGE (Naturbasen) minder om Nældens takvinge (uden det sorte midtfelt med opslåede vinger) og Det hvide C (uden den stærkt takkede kant), men er lidt større.

RANDØJER

Mørke/brune sommerfugle med øjepletter. Lidt diskrete, og flyver ofte rundt i græshøjde.

Græsrandøje
Engrandøje
Okkergul randøje (lille!)
Skovrandøje
Vejrandøje (sjælden i vores landsdel)

HVIDVINGER

Ses tit omkring havens blomster – og kålbedene (Lille og Stor kålsommerfugl lægger deres æg dér). De kan være svære at skelne på afstand; hvis de er hvide skelnes Grønåret kålsommerfugl og Aurora hun på deres karakteristiske underside. Stor og lille kålsommerfugl skelnes på, at det sorte på vingespidsen når længere ned på Stor end på Lille.

Lille kålsommerfugl
Stor kålsommerfugl
Grønåret kålsommerfugl
Aurora (han)
Aurora (hun)
Citronsommerfugl
(hunnen grønlig, hannen tydelig gul)
Gul høsommerfugl (sjælden tilflyver)
Orange høsommerfugl (sjælden tilflyver)

PERLEMORSOMMERFUGLE

Orange sommerfugle med sorte pletter/mønstre.

Storplettet perlemorsommerfugl
Kejserkåbe
Kejserkåbe (i den farvevariant, der kaldes Valesina)

Andre perlemorsommerfugle af relevans:
Skovperlemorsommerfugl (Naturbasen) og Brunlig perlemorsommerfugl (Naturbasen) er begge arter i voldsom tilbagegang. De har tidligere levet her på egnen – men er måske forsvundet. Skovperlemor er dog stadig set et par gange i de seneste år. Den brunlige er vist ikke set siden 2019.

BLÅFUGLE

Blåfuglene er temmelig små. For en dels vedkommende har hannen en klar blå farve. Man kan ofte se det blå glimt af Almindelig blåfugl – eller måske er det Rødplettet blåfugl, for de er svære at skelne. Skovblåfugl, der altid sidder med lukkede vinger, er tydelig at kende på den hvide/isblå underside med sorte pletter.

Almindelig blåfugl
Rødplettet blåfugl
Skovblåfugl
Det hvide W

Andre blåfugle, vi måske kan få øje på:
Dværgblåfugl (Naturbasen) er også en mulighed. Den er meget lille – omkring 2 cm. – og har små pletter på en bleggrå underside.

BREDPANDER

Bredpander er små og kompakte sommerfugle. Her omkring er der kun disse to arter. De er begge almindelige på vores område, og kan være svære at skelne. Stor bredpande har lidt tydeligere mønster på vingerne, og en tap for enden af antennerne, mens Stregbredpande er mere ensfarvet og lys orange.

Stor bredpande
Stregbredpande

SVALEHALER

Svalehale – et meget fint fund!. Den lagde tilsyneladende æg på dild og bredbladet persille d. 1. august 2022men efterfølgende fandt vi desværre ingen larver.

ANDRE DAGSOMMERFUGLE

Blåhale
Lille ildfugl

Mere info om Danske (dag)sommerfugle (v. Lars Andersen)

Lukket for kommentarer.